PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYASOCIACE TURISTICKÝCH REGIONŮ ČESKÉ REPUBLIKYCZECH TOURISM TURISTICKÉ REGIONY TR 14  SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO TR 13  STŘEDNÍ MORAVA TR 12  JIŽNÍ MORAVA TR 11  VYSOČINA TR 10  VÝCHODNÍ ČECHY TR 09  ČESKÝ RÁJ TR 15  KRKONOŠE TR 08  ČESKÝ SEVER TR 07  SEVEROZÁPADNÍ ČECHY TR 06  ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ TR 05  PLZEŇSKO TR 04  ŠUMAVA TR 03  JIŽNÍ ČECHY TR 02  STŘEDNÍ ČECHY TR 01  PRAHA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Fulltext
Pátek 19.19.2024
  IC VENKOVSKÝCH REGIONŮ  
  Informační centrum
Cíle projektu
Partneři projektu
Aktivity projektu
Územní působnost projektu
Kalendář akcí
Aktuality a zprávy
Fotogalerie
 
  VENKOVSKÁ TURISTIKA  
  Co je venkovská turistika
Co je agroturistika
Nejčastěji kladené dotazy
Ptejte se, odpovíme Vám
 
  ČESKÁ REPUBLIKA  
  Základní informace o ČR
Města a obce
Kraje ČR
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Osobnosti a rodáci
 
  TURISTIKA A VOLNÝ ČAS  
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Lyžařské oblasti
Vinařská turistika
Kongresová turistika
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
 
  PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA  
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
  LÁZEŇSTVÍ  
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
  KULTURA, ZÁBAVA, SPORT  
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
 
  PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI  
  Památky UNESCO
Památkové rezervace
Památkové zóny
Památky a architektura
Cirkevní památky
Hrady, zámky a tvrze
 
  UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ  
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 

Perníková chaloupka patřila řezbářům

V Rábech pod Kunětickou horou se na státní svátek konalo předvánoční Kuňkání pod Kuňkou.

Právě před pěti lety, 17. listopadu 2017 byl založen spolek, které provozuje Perníkové království v bývalém loveckém zámečku v Rábech pod Kunětickou horou u Pardubic. Nejen při této příležitosti, ale také i jako akci na závěr sezony se tu ve čtvrtek na státní svátek konalo předvánoční Kuňkání pod Kuňkou.

"Máme tu asi deset řezbářů motorovou pilou, přijeli dlátoví řezbáři, kteří vyřezávají figurky, je tu veselo," zvala hlavní duše perníkového království Luděk Šorm, ale hned připomněl, že sezona touto akcí nekončí.

"Z ekonomických důvodů, protože energie trápí i nás, jsme omezili víkendový provoz. Ten bude až o vánočních prázdninách. Ale v prosinci tu bude řada zájezdů zejména pro školy a školky," vysvětlil s tím, že prohlídka zámečku není prohlídkou muzea perníku.

"Celé to je zážitkový program. Všichni návštěvníci jsou i účinkující, jsou to Jeníčci a Mařenky, jak kdo má chuť si dělat srandu," vysvětlil Šorm. Ještě předtím, než návštěvníci vstoupili do perníkového království, mohli venku obdivovat mistry řezbáře. A sledovat, jak dokonalé sochy pod jejich rukama rostou a ožívají.

"Mám i klasickou motorovou pilu, ale tu používám jen na první řezy. Pak už mám lišty, které jsou špičaté. Vepředu to má pár milimetrů, aby člověk byl schopný dělat detaily. Úplně největší detaily se dělají bruskami," prozradil Radek Smejkal, mistr světa v řezání soch. Původně vyučený strojař ale celý život vede taneční školu v nedalekých Pardubicích.

"K sochařině jsem se dostal asi před patnácti lety, když už mě nebavilo, že člověk někoho dva tři roky učí a on mu přijde po víkendu říct, že končí. Potřeboval jsem dělat něco, co zůstane," dodal.

Ježibaba nemůže chybět

Samozřejmě v Perníkové chaloupce nemůže chybět ježibaba. Té zdejší propůjčuje už řadu let podobu Aleš Vostřez, mistr perníkář. A nejen to, o perníku umí i krásně vyprávět.

"Na Vánoce se nedělá speciální perníkové těsto, ale používají se speciální vánoční motivy forem," prozradil. Ty jeho mu většinou vyřezává Oldřich Kvapil z Hořic v Podkrkonoší. Ale umí si vyrobit i vlastní formu.

"Musíte na to mít kvalitně vyschlé dřevo. Používá se většinou tvrdé ovocné dřevo. Hrušeň, třešeň, švestka, aby forma vydržela," dodal. A co je potřeba na vlastní perník?

"Stačí med a hladká mouka. Asi třetina medu, dvě třetiny mouky. Čím je jí více, tím perník drží lépe tvar. Žádná kypřidla. Perník je to dost tvrdý. Dřív se strouhal a používal například jako zahušťování do omáček. Dnes je to spíš dekorační záležitost," dodal Aleš Vostřez.

Ludmila Žlábková
Právo, 18. 11. 2022, s. 8

Právo 18. 11. 2022 s. 8

DALŠÍ INFORMACE: Perníková chaloupka
Zveřejněno 18.11.2022
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Databanka akcí
 
DŮLEŽITÉ ODKAZY
  MMR ČR
MZE ČR
MŽP ČR
Czechtourism
ATIC
ATUR ČR
Regionální informační systém
ČARA
Spolek pro obnovu venkova
Fórum obnovy venkova
Státní správa
 
SLUŽBY PRO TURISTY
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
DATABANKA AKCÍ
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
FOLKLOR A TRADICE
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
REGIONÁLNÍ ROZVOJ
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba