PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYASOCIACE TURISTICKÝCH REGIONŮ ČESKÉ REPUBLIKYCZECH TOURISM TURISTICKÉ REGIONY TR 14  SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO TR 13  STŘEDNÍ MORAVA TR 12  JIŽNÍ MORAVA TR 11  VYSOČINA TR 10  VÝCHODNÍ ČECHY TR 09  ČESKÝ RÁJ TR 15  KRKONOŠE TR 08  ČESKÝ SEVER TR 07  SEVEROZÁPADNÍ ČECHY TR 06  ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ TR 05  PLZEŇSKO TR 04  ŠUMAVA TR 03  JIŽNÍ ČECHY TR 02  STŘEDNÍ ČECHY TR 01  PRAHA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Fulltext
Úterý 1.43.2025
  IC VENKOVSKÝCH REGIONŮ  
  Informační centrum
Cíle projektu
Partneři projektu
Aktivity projektu
Územní působnost projektu
Kalendář akcí
Aktuality a zprávy
Fotogalerie
 
  VENKOVSKÁ TURISTIKA  
  Co je venkovská turistika
Co je agroturistika
Nejčastěji kladené dotazy
Ptejte se, odpovíme Vám
 
  ČESKÁ REPUBLIKA  
  Základní informace o ČR
Města a obce
Kraje ČR
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
Osobnosti a rodáci
 
  TURISTIKA A VOLNÝ ČAS  
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Lyžařské oblasti
Vinařská turistika
Kongresová turistika
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
 
  PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA  
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
  LÁZEŇSTVÍ  
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
  KULTURA, ZÁBAVA, SPORT  
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
 
  PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI  
  Památky UNESCO
Památkové rezervace
Památkové zóny
Památky a architektura
Cirkevní památky
Hrady, zámky a tvrze
 
  UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ  
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 

Den mouky 2008

Expozice lidové architektury v Chanovicích:
Den mouky - sobota 4. října 2008 od 10.00 do 18.00 h
Den mouky navazuje v roce 2008 na Den brambor realizovaný v chanovickém skanzenu v roce předcházejícím. Rozšiřuje a spoluzakládá tradici potravinářských podzimních dnů, při kterých chce klatovské muzeum představovat veřejnosti tradiční české základní potraviny, způsob jejich pěstování či výroby; přípravu základních jídel z těchto surovin i regionální pěstitele a výrobce.
Obilí, obilniny, obiloviny, někdy také cereálie
Kulturní druhy rostlin z čeledi lipnicovitých, pěstované pro škrobnaté nažky (obilky).
Nejdůležitější kulturní rostliny pěstované od nejstarších dob, které slouží z velké části k výživě lidstva. Většina druhů se pěstuje v mírném pásu všech světadílů v různých nadmořských výškách. V Evropě je to především pšenice a žito, někde také oves a ječmen. V jižní a východní Asii, v zemích s velmi hustým osídlením, je to rýže, méně již proso, oves a pohanka. Z Ameriky se rozšířila hojně pěstovaná kukuřice. Méně se pěstuje čumila, mohár a čirok. K obilninám se řadí z hlediska pěstování i pohanka, která patří botanicky do čeledi rdesnovitých.
Na obilovinách si ceníme jejich výživnou hodnotu, možnost pěstování na velkých plochách, dobrou a jednoduchou skladovatelnost a velkou rozmanitost pokrmů, které se z nich připravují. Z obilnin se připravují základní potraviny jako je mouka, kroupy, vločky a jáhly; slouží k výrobě sladu a škrobu; obilniny jsou také jadrným krmivem.
Výstava v rámci Dne mouky bude dělena do třech částí:
1. představí především základní dostupné obiloviny: obrazové tabule (z vlastního sbírkového fondu; školní pomůcky apod.), vzorky jednotlivých rostlin (ÚKZÚZ), vzorky zrnin (ÚKZÚZ);
2. základní potraviny (výrobní produkty) z obilovin na příkladu výroby mlýnů z Plzeňského kraje (mouka, krupička, kroupy, krupky, vločky, šroty, krmné směsi atd.);
(pro spolupráci na přípravě a realizaci této části výstavy předpokládáme pochopení mlýnů a jejich laskavost v poskytnutí vzorků výrobních produktů cca v množství 1 kg pro prezentaci vizuální podoby výrobků nebo i poskytnutí 1 ks výrobku ve firemním balení; poskytnutí loga firma, nebo firemní cedule, popř. i propagačních materiálů, u kterých v případě zájmu můžeme pomoci s tiskem a distribucí návštěvníkům při výstavě);
3. výstava chlebů představí jednak různé druhy a varianty chlebů jako nejzákladnějšího pokrmu, ale také produkci pekáren z území jihozápadních Čech (tuto část výstavy mohou pekárny zpestřit o prezentaci svého výrobního programu);
(pro spolupráci na přípravě a realizaci této části výstavy předpokládáme pochopení pekárenských firem a jejich laskavost v poskytnutí vzorků vlastní výroby chlebů cca v množství 1- 2 ks pro prezentaci vizuální podoby výrobku; poskytnutí loga firma, nebo firemní cedule, popř. i propagačních materiálů, u kterých v případě zájmu můžeme pomoci s tiskem a distribucí návštěvníkům při výstavě; v případě zájmu pekárenských firem může být vyinstalována celá výrobní produkce subjektu).
Ke spolupráci byli osloveni a podporu poskytli:

Vzorky vzrostlých rostlin obilí, vzorky zrnin:
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, odrůdová zkušebna Horažďovice

Vzorky mlynářských výrobků:
Bílý mlýn Kepka, s.r.o., Nová Huť 20, Dýšina
L. Pelant, mlýn Sušice, s.r.o., Na Fufernách 8, Sušice
Mlýn a krupárna MRSKOŠ, s.r.o., U Jatek 127, Horažďovice
Ondřej Brabec, mlýn Horažďovice Zářečí, Zářečská 651, Horažďovice
Pavla Řežábová, Mlýn Katovice - výroba a prodej krmných směsí, Katovice 651
Plzeňská mouka, Resslova 15a, Plzeň
PROKOP mlýn Borovy, s.r.o., Přeštice

Výroba chleba, popř. pečiva:
Jan Pondělík Pekařství a cukrářství Dvorec, s.r.o., Nepomuk
Pekárny a Cukrárny Klatovy, a.s., Za Tratí 602, Klatovy IV. (v jednání)
Pekárna VACOV - NoVy, s.r.o., Vracov 28
Pekařství Bayer, Slovanská tř. 52, Plzeň
Pekařství Josef Vrána Blatná, Palackého 340, Blatná (v jednání)
Pekařství Na Rybníčkách, Klatovy
Pekařství Rendl Sušice, Nádražní 516, Sušice (v jednání)
VOKURKA - racionální pečivo, s.r.o., Jateční 10, Plzeň

Občerstvení pro návštěvníky:
Ve stylu Dne mouky - např. selská kroupová polévka, buchty, vdolky, koblihy, cukroví, ale také klobásy, uzené a pečené maso s chlebem, pivo Gambrinus a Nektar, pro zahřátí pálenka.
Zámek a skanzen Chanovice
Skanzen
Zámek a skanzen Chanovice
Doprovodný kulturní program:
skanzen 10.00 hod. - vysvěcení kaple sv. Josefa, patrona dřevořemeslníků
skanzen 11.00 hod. - loutkové divadlo Kapsa: Nešťastný šafářův dvoreček
skanzen 12.00 hod. - Lebeda boys: koncert lidové hudby
zámek 13.00 hod. - slavnostní zahájení výstavy Pošumaví očima mládí z prací studentů
Integrované střední školy živnostenské v Plzni
skanzen 14.00 hod. - loutkové divadlo Kapsa: Nešťastný šafářův dvoreček
skanzen 15.00 hod. - prezentace aktivit Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech
a Obce Chanovice v roce 2008: Co jsme udělali a co udělat ještě chceme
Pro rok 2009 připravujeme Den mléka:
sobota 3. října 2009 od 10.00 do 18.00 hodin
Putra, kyška, homolky a jiné české pochoutky na českém venkově

Mgr. Luboš Smolík, ředitel Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech
Tel.: 376 316 011
Mobil: 737 061 235
E-mail: muzeum.klatovy@tiscali.cz
smolikovi.chan@tiscali.cz
a
Petr Klásek
obec.chanovice@email.cz

Diskusní fórum čtenářů
(prozatím žádný názor)

DALŠÍ INFORMACE: Zámek Chanovice

Z KALENDÁŘE AKCÍ

Zveřejněno 27.09.2008 v 11:16 hodin
Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Databanka akcí
 
DŮLEŽITÉ ODKAZY
  MMR ČR
MZE ČR
MŽP ČR
Czechtourism
ATIC
ATUR ČR
Regionální informační systém
ČARA
Spolek pro obnovu venkova
Fórum obnovy venkova
Státní správa
 
SLUŽBY PRO TURISTY
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
DATABANKA AKCÍ
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
FOLKLOR A TRADICE
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
REGIONÁLNÍ ROZVOJ
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba